Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха антична наблюдателна кула край Бургас

Снимка: burgasmuseums.bg

Основите на стена, ограждаща площ от 1 дка на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие, и основите на голяма масивна двуделна кула в най-високата и издадена в морето част на носа откриха археолози при разкопки през май и юни. Ръководител на разкопките, финансирани от Община Бургас, е проф. д-р Иван Христов  от Националния исторически музей. Пред стената са проучени участъци от широк до 3 метра ров. Той вероятно е изпълнявал отбранителни, а вероятно и ритуални функции.


Открити са стотици керамични фрагменти от местна тракийска и вносна керамика от Пергам. Намерените монети, накити, амфорни печати и керамика датират обекта към края на II- I в. пр. Хр. Сградата вероятно е ползвана освен като кула и за жилищни нужди. Кули, сходни на тази от нос Чироза, са регистрирани на различни места в Средиземноморския свят. Проучванията на археолозите продължават под вода в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей –Бургас.

Снимки: burgasmuseums.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10