Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози за 30% по-добра реколта на гроздето в сравнение с миналата година

Родното лозарство е в тежко състояние заради ниските изкупни цени, алармират производители

Снимка: lozari.bg

Наесен се очаква реколтата от грозде да нарасне с 20-30% в сравнение с миналогодишната, прогнозира пред БНР Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. В момента земеделците се молят единствено за дъжд, за да се оправдаят надеждите им за добра година след спада през пандемичната 2020-а.

Лозарският сектор не е пострадал от зимни измръзвания и това е една от причините да се очаква много по-добра реколта в количествено и качествено отношение. През м.г. предприятията ни са прибрали и преработили 120 760 тона грозде, от което са получили 83 млн. литра вино.

Красимир Коев
„Който е отгледал гроздето си в добро състояние, без напукани зърна и с висока захарност, винаги ще вземе добра цена – заявява Красимир Коев. – Стопаните полагат максималните усилия да опасят лозовите си масиви. Така когато бяха градушките и проливните валежи, те пръскаха лозята, за да не се развият болести, а сега поливат заради екстремните жеги от последните две седмици. Сушата обаче вече дава и поражения, например в Югозападна България, където някои от чепките, върху които се държи самият грозд, започнаха да съхнат заради сухото време и високите температури. ”


Лозята, от които се очаква да се роди гроздето, са разположени на 60 162 хектара. Тазгодишната реколта вино ще бъда пласирана на традиционните пазари преди избухването на Covid-19 с изключение на китайския.

„Наблюдава се интензитет на поръчките за единайсет африкански държави – добавя Красимир Коев. – Русия също има заявки за български вина. Разбира се, най-голямото количество е предназначено за страните от Централна и Западна Европа. През 2020 г. сме изнесли над  47 млн. литра вино при 64 милиона през предходната година, но това е обяснимо заради настъпилата епидемия. До началото й страната ни беше в изключетелен подем, включително по отношение на пласирането на виното на едро в по-високите ценови сегменти – в интервала между 4 и 7 евро.”

И докато очакваме тазгодишните надежди относно лозаро-винарския ни сектор да се превърнат в добри новини, от новоучреденото Сдружение на българските лозари поискаха подкрепа от държавата.

Д-р Петьо Бошнаков
„Тежка е ситуацията на българското лозарство – категоричен е председателят на сдружението д-р Петьо Бошнаков в интервю за БНР-„Хоризонт“. – Изпитваме трудности при реализацията на продукцията и ниските изкупни цени, при производството и липсата на възможност за закупуване на земеделска техника чрез европейски помощи. Имаме достъп до една-единствена програма на Европейския съюз, но парите са крайно недостатъчни и се отнасят по-скоро до инвестиции, но не и за текущо производство. Същевременно преките разходи за отглеждането на културата скочиха драстично през последните години, а имаме почти двоен спад на изкупната му цена. Реално работим на загуба.”


Лозарите заявяват още, че се надяват в следващите няколко години с новия програмен период да се обърне сериозно внимание на сектора, тъй като е традиционно български и заслужава отново да заеме най-достойно място. Междувременно призовават браншът да се изчисти от сивите практики, каквито са например продажбите на нерегламентирано грозде и вино. Очакват и законодателни промени, идеи за които могат да бъдат почерпени от бъдещата стратегия за развитие на сектора на Сдружението на българските лозари.

Съставил: Диана Цанкова (по интервюта на Евелина Стоянова и Снежана Иванова, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, lozari.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36