Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да създадеш издателство по време на пандемия

Илияна Бенова
Снимка: Facebook /Илияна Бенова

Социалната изолация, в която живеем от година и половина заради пандемията от Covid-19, провокира много хора да преосмислят приоритетите си в професионален план, а някои от тях да последват и отдавна стаявани мечти. Пример в това отношение откриваме в историята на Илияна Бенова – Бени, която напуска сигурното си работно място като редактор в издателство, за да създаде…. свое собствено. 

„Тази стъпка, като че ли, ме вдъхнови да мисля по-мащабно – отбелязва Илияна в интервю за Радио България. – Пандемията действително предизвика криза в книгоиздаването, както и в голяма част от другите бизнеси. Успя обаче да вдъхнови издатели да разширят полезрението си, да модернизират сайтовете си и най-вече – вдъхнови читателите да се върнат към книгата. Тя се оказа едно от най-големите удоволствия, които да си подариш у дома, когато нямаш възможност да излизаш или да пътуваш.“

Риск от провал, когато работиш за себе си, винаги съществува, но в нито един момент, не бива да губиш вяра в способностите си. Именно това, а също и натрупаният опит в няколко издателства, вдъхновява Бени, както я наричат всички близки и приятели, „да скочи в дълбокото“, с цялата отговорност за всеки етап от книгоиздаването. Кой обаче е онзи елемент, който отличава новото издателство от всички останали?

„За нас най-важното нещо е удовлетвореният читател, на когото можем лично да обърнем внимание и който ще продължи да се интересува от нашите книги – категорична е Илияна. – Стараем се да не допускаме недоглеждане, дори и в най-малките детайли, защото именно те са от значение. Всеки иска да притежава книга, която е с добро качество на текста и полиграфията, както и да се почувства близък с издателите ѝ.“

Присъствието на все по-популярните аудио и електронни книги в ежедневието на читателите не притеснява Илияна. Нещо повече – самата тя се възползва от тях, но не забравя и томовете на хартия.

„Иска ми се да вярвам, че различните форми на четене, не са конкуренция една на друга, а по-скоро се подпомагат. Първата ни книга – „Удавниците“ от американската писателка Дженифър Макмеън, засега е само в печатен вариант, но предстои да се появи и в електронен. Важното е да се чете, а в какъв формат – това е избор на всеки отделен читател. “

Издателството вече е готово с плана си за работа до есента на 2022 г. Той предвижда издаването на предимно англоезични автори. Илияна не изключва в бъдеще да се заемат и с любопитни заглавия от детската, а защо не и от българската литература. Засега обаче преследват амбициозната цел да предоставят на читателите си между 6 и 10 нови книги на година. Смята, че това е напълно постижимо, макар и да изисква силна отдаденост и концентрация от нейна страна.

„Моят приятел ми оказва морална подкрепа, но разчитаме на сериозен екип от външни сътрудници, с които работим от самото начало. Сред тях имаме преводачи, редактори, страньори и дизайнери“ – разказва още Бени, щастлива, че е сбъднала мечтата си, която до миналата година, смятала за непостижима.

Любовта към книгите, Илияна дължи на баба си. Като филолог и дългогодишен библиотекар, тя подбира някои от най-вълнуващите детски издания за своята внучка. Така тя опознава и обиква светове и герои, родени от невероятното въображение и талант на писатели като Астрид Линдгрен, Алън Милн, Антоан дьо Сент Екзюпери и други.

Снимки: Facebook /Илияна Бенова, AMG Publishing, jennifer-mcmahon.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28