Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

ЕП търси решение за запазване на трудовата мобилност в ЕС, въпреки ограниченията заради Covid-19

Снимка: архив

Трудовата мобилност на работниците в ЕС да бъде по-лесна както за работника, така и за работодателя, а също с по-ясни правила, които осигуряват справедливи и равноправни условия на труд. Тази цел е представена в доклад, изготвен от евродепутата от ЕНП Радан Кънев и неговия екип, още преди настъпването на коронакризата, но придобила особена важност в светлината на ограниченията, които пандемията наложи. 

Документът първоначално е разработен в отговор на острите разногласия между политическите групи и противопоставяния между Изтока и Запада по въпросите за трудовата мобилност. Той има важно отражение и върху правната защита на стотици мобилни работници, включително и от България. По данни на Комисията по заетост и социални въпроси, над милион и половина са трансграничните работници, но много по-голям е броят на сезонните труженици. Много от тях обаче биват изоставени от работодателите си и изпадат от социалната система след „избухването“ на пандемията. Много често заразените с вируса сезонни работници оставаха без социално осигуряване. Ето защо кризата с Covid-19 послужи като сигнал към хората, които определят правилата в ЕС, че трябва да се насочи вниманието към мобилните и командированите работници и че техният труд не може да е синоним на съвременна човешка експлоатация. 

„Именно върху човека – там трябва да се фокусираме, върху работника и проблемите, с които той се сблъсква, както и върху малката фирма и проблемите, които тя има“ – подчертава в доклада си българският евродепутат Радан Кънев:

Радан Кънев
„В момента, когато ни застигна ковид кризата, тя постави пред този доклад неизброими нови въпроси и предизвикателства. Изведнъж видяхме, че трудовата мобилност изобщо не е гарантирана, че има много проблеми пред реализацията на това право, а и такива, опиращи до социални и дори човешки права – от невъзможност на хората да стигнат до договорено работно място и да започнат работа, през стъписващата възможност, след като са напуснали, или били съкратени, да не могат да се върнат в държавата, в която живеят. За дълъг период на 2020г. мнозина сезонни работници се оказаха по същество затворници в трудовите общежития, в които са били настанени, без възможност да излизат от тях и дори без гарантиран достъп до храна. Така много масово – десетки хиляди, а може би и стотици хиляди европейски граждани, се оказаха затворени на определена територия, но вече съкратени от работа и съответно с изгубени здравни права и то в разгара на пандемията.”

В пленарната зала на ЕП докладът е приет без всякакви изменения с внушително мнозинство, оттук нататък заложените цели зависят от волята и работата по тях в ЕК и Европейския орган по труда. Всички обаче са единодушни, че трудовата мобилност е от огромно значение за безпроблемното функциониране на единния европейски пазар. „Свобода на трудещите се, тяхната мобилност, мобилността на услугите – това са основни права, за които трябват благоприятни условия, без дискриминация и да има равни права за всички“ – казва еврокомисарят по работни места и социални права Никола Шмит:

Никола Шмит
„През март 2020 г. излязохме с насоки за основните права на сезонните работници по отношение на трудовите права, социалната сигурност, правото на жилище и на здравни грижи. Необходимо е да има равнопоставеност между командированите и местните трудещи се и еднакво заплащане. Ние следим за прилагането на тази директива в националните законодателства. Нов момент е създаването на Европейски орган по труда, който ще дава възможност за по-добър достъп до информация и организиране на контролни дейности и инспекции. Публичните и частни компании ще трябва да обединят силите си, за да може тези 60% в момента заети на пазара на труда, да осъвременят своите умения и знания“ – посочи еврокомисарят по работни места и социални права Никола Шмит.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook / Радан Кънев, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35