Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и британски университети обмислят съвместни проекти

Снимка: mfa.bg

Отношенията между България и Великобритания след Брекзит станаха акцент в среща на министъра на външните работи Светлан Стоев и посланика на Великобритания Роб Диксън. Българската страна подчерта необходимостта от уреждане на множество двустранни въпроси, включително в социалната сфера, а британската страна изрази готовността си за предприемане на необходимите стъпки.

Във Великобритания постоянно пребивават над 300 000 български граждани, а по данни на британското посолство в София, британските граждани с постоянно пребиваване у нас са 12 000.

Важна тема в разговора бяха и отношенията в образованието. Университетите във Великобритания са сред най-предпочитаните от българските студенти. В момента там се обучават около 6 500 наши сънародници. По данни на британската страна български висши учебни заведения са избрали над 3500 британски младежи, главно в областта на медицината.

Посланик Диксън изрази надежда, че интересът на българските студенти към висшето образование във Великобритания ще се запази. Той сподели, че се работи върху съвместни проекти между български и британски университети. Информацията е на МВнР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12