Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН търси решения за намаляване на негативните последици от климатичните промени у нас

Изследването има за цел да подпомогне разрешаването на актуалния казус за смекчаване на риска от пожари в горски територии

Снимка: БНР

Учените от Института за гората към БАН са насочили усилията си към проучване на развитието и адаптацията на горите към климатичните и антропогенни въздействия. Те отчитат човешката дейност и природните фактори като основни причинители за горските пожари у нас. Често възникването им се дължи на човешка намеса, която се изразява в небрежното боравене с огън на ловци и на туристи, неконтролираното изгаряне на стърнища през есента, производствената и транспортната дейност и дори на забравени стъклени бутилки, през които светлината преминава перфектно и се пречупва, предизвиквайки пожари.

В момента учените от Института за гората са обединили усилията си в подготовката на цялостен план за стопанисване и смекчаване на последствията от климатичните промени и човешката намеса, който е насочен към лесовъдските системи в България.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00