Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН търси решения за намаляване на негативните последици от климатичните промени у нас

Изследването има за цел да подпомогне разрешаването на актуалния казус за смекчаване на риска от пожари в горски територии

Снимка: БНР

Учените от Института за гората към БАН са насочили усилията си към проучване на развитието и адаптацията на горите към климатичните и антропогенни въздействия. Те отчитат човешката дейност и природните фактори като основни причинители за горските пожари у нас. Често възникването им се дължи на човешка намеса, която се изразява в небрежното боравене с огън на ловци и на туристи, неконтролираното изгаряне на стърнища през есента, производствената и транспортната дейност и дори на забравени стъклени бутилки, през които светлината преминава перфектно и се пречупва, предизвиквайки пожари.

В момента учените от Института за гората са обединили усилията си в подготовката на цялостен план за стопанисване и смекчаване на последствията от климатичните промени и човешката намеса, който е насочен към лесовъдските системи в България.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35

Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" в Дунав след инцидент

След инцидент при спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода в река Дунав, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи при изслушване в парламента служебният..

публикувано на 27.06.24 в 16:10

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00