Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН търси решения за намаляване на негативните последици от климатичните промени у нас

Изследването има за цел да подпомогне разрешаването на актуалния казус за смекчаване на риска от пожари в горски територии

Снимка: БНР

Учените от Института за гората към БАН са насочили усилията си към проучване на развитието и адаптацията на горите към климатичните и антропогенни въздействия. Те отчитат човешката дейност и природните фактори като основни причинители за горските пожари у нас. Често възникването им се дължи на човешка намеса, която се изразява в небрежното боравене с огън на ловци и на туристи, неконтролираното изгаряне на стърнища през есента, производствената и транспортната дейност и дори на забравени стъклени бутилки, през които светлината преминава перфектно и се пречупва, предизвиквайки пожари.

В момента учените от Института за гората са обединили усилията си в подготовката на цялостен план за стопанисване и смекчаване на последствията от климатичните промени и човешката намеса, който е насочен към лесовъдските системи в България.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12