Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В разгара на четвъртата Covid вълна в България

Готови ли са училищата да отворят врати за най-малките ученици и при какви условия

Снимка: БГНЕС

Присъствените занятия за учениците от I до IV клас, прекратени в много училища в България заради висока заболеваемост, ще бъдат възстановени по всяка вероятност след 8 ноември. По информация на просветното министерство, връщането в училище при настоящата епидемична вълна ще стане възможно при осигуряване на максимално безопасна среда. Мерките предвиждат безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители.

Ако родителите дадат съгласие детето им да бъде изследвано за вируса, то ще може да учи присъствено. При условие, че те не се съгласят – то ще остане да учи вкъщи онлайн.

Мария Гайдарова

„В министерството на образованието и науката правим всичко възможно да създадем организация тестването на учениците от I до IV клас да започне веднага – посочи пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието. – В случаите, когато заболеваемостта е над 750 на 100 000 да правим тестове. Направихме и анкета за готовността на училищата и предстои да обработим резултатите. Приемаме и становищата на родителските организации, чуваме всяко мнение и всеки зададен въпрос. Наясно сме и че ще има ситуации, които ще са специфични, но това е една добра европейска практика и аз съм убедена и вярвам, че родителите и учителите на място могат да създадат нужната организация за връщането на тези ученици.“

За най-малките ученици присъственото обучение е от съществено значение. А ако детето не е в клас, то рискува да изостане както в учебния процес, така и в създаването на навиците, свързани с усвояването на знания.

„Притесненията са както от страна на родителите, така и от анализите, които правим, че образователният процес е некачествен и като резултат – децата не са ограмотени. Затова трябва да мислим в две посоки – да въвеждаме тези тестове за създаване на безопасна среда и да работим за подготовката и организирането ѝ. Когато и учителите, и децата са в такава среда, можем да имаме такъв образователен процес. В противен случай рискът е твърде голям и без тестването няма как да гарантираме безопасната среда.“

По-голямата част от родителите приветстваха решението, с надеждата, че децата им ще могат отново да учат в училище сред връстниците си.

„Не мисля, че тази мярка ще навреди, даже напротив – отбелязва Мария Ангелова, майка на второкласник. – Вярвам, че това ще спомогне за откриването на болни деца и така ще се спре разпространението на болестта сред съучениците им и техните семейства. Има и неясноти. Нашето училище е с деца от първи до дванадесети клас, а класовете от първи до четвърти имат по 4-5 паралелки с по 25 -30 деца. Това е огромен обем от ученици, които трябва да бъдат тествани. В същото време родителите ще трябва да изчакат резултата на детето си, което може да остане в клас при негативен тест. Чисто организационно не мога да си представя как ще стане, иначе нямам възражения дори ако се наложи да бъдат прилагани и по инвазивни тестове. Важното е децата да бъдат здрави.“

В най-голямото училище в страната, с близо 2400 ученици – столичното 18-о „Уилям Гладстон“ с изучаване на източни езици, директорката Величка Стойчева посочва, че още в началото на учебната година над 60% от родителите са подкрепили идеята за тестване на учениците:

Величка Стойчева

„Сега картината е доста променена има много по-голяма яснота по отношение на прилагането на вариантите на тестването и очаквам процентът да е по-висок. За да има спокойствие в системата, тестовете са наложителни при осигуряването на безопасна среда за децата. Ако се стигне до въвеждането на тестовете, те ще бъдат правени в началото на първия учебен час от съответния учител, за да може процесът да бъде едновременен за всички ученици.“

Министерството на здравеопазването е обявило поръчка за покупка на 400 хиляди бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2. Целта е скрининг на ученици от 1-4 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. Кога обаче това ще бъде факт, предстои да разберем.

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10