Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86 на сто от ромите не се жалват от дискриминация

Снимка: БГНЕС

 72 % от ромите в страната не знаят, че има закон, забраняващ дискриминацията, сочи докладът „Дискриминация срещу ромите в Хърватия и България“, изработен от Център „Амалипе“ за България. 84 % от анкетираните не знаят за нито една организация, предлагаща подкрепа или съвет на хора, претърпели дискриминация. 86 % дори не съобщават за дискриминация, когато се сблъскат с нея.

Ромите се чувстват най-дискриминирани по отношение на училище, работа, здравеопазване и места за живеене. Все пак се забелязва повишаване на процента завършили средно и висше образование ромски младежи. Друг аспект на сегрегация е лошата инфраструктура и транспорт, липсата на регулация и законови разрешения за изграждане на прилични жилища, отчитат от „Амалипе“.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05