Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България избира

Снимка: parliament.bg

В безпрецедентния трети пореден вот за парламент в рамките на една година, за гласовете на българите се борят 5016 кандидати за народни представители от 20 партии и 7 коалиции. Броят на секциите у нас надхвърля 11 600, а право на глас имат 6 708 189 души. Само в София секциите са 1 581.

Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели отново ще е само машинно, както беше и предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Машини ще има в 9391 секции, а в 2119 от тях се очаква да има по две устройства. Гласува се на една машина и с една смарт карта едновременно за държавен глава и за народни представители. Избирателят има три възможности за гласуване с машина:

1. Само за президент и вицепрезидент;

2. Само за народни представители;

3. Едновременно за президент и народни представители.

В зависимост от избора на гласоподавателя, от машината ще излязат една или две разписки.

Както и на предходните избори, гласоподавателят може да посочи и номер на преференция, т.е. да избере конкретен кандидат-депутат от листата на предпочетената от него политическа формация.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но само ако са подали предварително заявление. В случай, че притежават квалифициран електронен подпис, те ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в самия ден на изборите.

На територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна Секционна избирателна комисия, но при наличие на не по-малко от 7 избиратели, заявили желание да гласуват по този начин. В този случай избирателите могат да гласуват на мястото, където са поставени под задължителна карантина или изолация.

Изборният ден започна в 7:00 и ще приключи в 20:00 часа.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28