Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвания и ритуали за Св. Екатерина

Снимка: архив

На 24 ноември православните християни почитат Света великомъченица Екатерина. Живялата през III век  в Александрия Екатерина, останала в историята като една от най-образованите жени на своето време. Легендата разказва, че опитите да защити християните пред императора ѝ навличат гнева му и той заповядва да я вкарат в затвора. Там обаче Екатерина успява да въведе във вярата всички, които я посещават, поради което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. По чудодеен начин колелото се разпада, когато 18-годишната Екатерина го докосва, затова тя била обезглавена през 305г. Колелото с шиповете обаче остава главен символ при изображенията на светицата.

В българската традиция Св. Екатерина е почитана като покровителка на майките. В някои райони на страната ни се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Още за  поверията по нашите земи, свързани светицата прочетете в публикацията „Да ни е на помощ св. Катерина“ – вярвания и ритуали за празника на светицата" от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50