Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвания и ритуали за Св. Екатерина

Снимка: архив

На 24 ноември православните християни почитат Света великомъченица Екатерина. Живялата през III век  в Александрия Екатерина, останала в историята като една от най-образованите жени на своето време. Легендата разказва, че опитите да защити християните пред императора ѝ навличат гнева му и той заповядва да я вкарат в затвора. Там обаче Екатерина успява да въведе във вярата всички, които я посещават, поради което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. По чудодеен начин колелото се разпада, когато 18-годишната Екатерина го докосва, затова тя била обезглавена през 305г. Колелото с шиповете обаче остава главен символ при изображенията на светицата.

В българската традиция Св. Екатерина е почитана като покровителка на майките. В някои райони на страната ни се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Още за  поверията по нашите земи, свързани светицата прочетете в публикацията „Да ни е на помощ св. Катерина“ – вярвания и ритуали за празника на светицата" от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква. Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради..

публикувано на 29.06.23 в 04:15

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35