Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвания и ритуали за Св. Екатерина

Снимка: архив

На 24 ноември православните християни почитат Света великомъченица Екатерина. Живялата през III век  в Александрия Екатерина, останала в историята като една от най-образованите жени на своето време. Легендата разказва, че опитите да защити християните пред императора ѝ навличат гнева му и той заповядва да я вкарат в затвора. Там обаче Екатерина успява да въведе във вярата всички, които я посещават, поради което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. По чудодеен начин колелото се разпада, когато 18-годишната Екатерина го докосва, затова тя била обезглавена през 305г. Колелото с шиповете обаче остава главен символ при изображенията на светицата.

В българската традиция Св. Екатерина е почитана като покровителка на майките. В някои райони на страната ни се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Още за  поверията по нашите земи, свързани светицата прочетете в публикацията „Да ни е на помощ св. Катерина“ – вярвания и ритуали за празника на светицата" от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10