Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даваме подслон на афганистанец след 40 години служба за България

Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за дългогодишния местен служител на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и семейството му, които с помощта на МВнР неотдавна бяха евакуирани от Афганистан. 

„С общи усилия ще направим така, че да се чувствате възможно най-добре в България“, подчерта министър Стоев, който прие Амруддин Хакшенас в МВнР. Той благодари на Хакшенас за всичко, което е направил за България през 40-годишната си служба за страната ни. В резултат на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“. 

Хакшенас бе първият от 70-те афганистански граждани, които България прие тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32