Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени традицията и засади Коледно дръвче

Снимка: архив

13 000 живи бели бора и 12 800 дървета от вида смърч, разпратиха тази седмица от доброволческата инициатива Гората.бг до всички точки на България. „Вече 9 години ние променяме традицията и вместо да отсичаме дръвчета за празниците, ние засаждаме такива“ – казва за БНР Никола Рахнев, основател на инициативата. До момента, благодарение екипа му, в страната ни са посадени повече 1 400 000 дървета.

Записването на желаещите да получат дръвче за Коледа, което да засадят, се случва чрез формуляр, публикуван на  фейсбук страницата на Гората.бг след обявена предварително акция. „За пореден път имаше много голям интерес, като при първата акция за 8 минути, получихме 1300 формуляра“ казва Никола. Пратките с опаковани дръвчета се изпращат още на следващия ден, а екипът на Гората.бг дава инструкции къде е най-подходящо те да бъдат посадени и какви грижи трябва да се положат, за да се захванат и така България да се превърне в едно по-красиво и зелено място. Целта е тази година да бъдат засадени между 40 000 и 50 000 коледни дръвчета в цялата страна, като се очакват поне още две кампании до края на декември.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45