Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни инициативи сгряват самотните сърца

Снимка: БНР

И тази година, на Рождество Христово, децата и младежите в Домовете от семеен тип, както и настанените в Домовете за възрастни хора и Кризисния център на Столичната община ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа с традиционните за празниците гозби. Благотворителните акции са под мотото „Коледа е за всички“, по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В Самоков и Габрово доброволци зарадваха възрастни и нуждаещи се с коледни подаръци. Благодарение на благотворителната инициатива „Бъди човек – Самоков“ бяха събрани 800 пакета с храни от първа необходимост, а част от доброволците посетиха лично хората в домовете им и предоставиха храните. В Габрово събраха 5000 лева, за да зарадват възрастни хора от малките населени места в общината. Кампанията сгря сърцата на повече от 200 души в района, които получиха за празничната трапеза, пакетирани храни, лакомства, малък коледен подарък за душата и ръчно изрисувана от детска ръка поздравителна картичка. В инициативата се включиха местни организации, културни институции, църквата и габровец живеещ в чужбина, а фирми дариха своя продукция. Събраните средства се оказали повече от достатъчно, затова, освен възрастните жители по селата, организаторите зарадваха и самотни майки и хора от институции с ваучери за пазаруване.

В Троян, младежката организация на БЧК организира акция „Ангели“ за семействата на местни жители, починали от Covid. Идеята на младежите е осиротелите семейства да получат в знак на съпричастност по едно изработено от хартия и декорирано ангелче, което символизира духа на техния починал близък, който е с тях по време на празниците.

В Ловеч, по инициатива на ученическия съвет, учениците от Профилираната езикова гимназия в града са зарадвали 65 деца от Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Учениците организирали и коледен благотворителен концерт, в подкрепа на дете с детска церебрална парализа и за родител с тежко онкологично заболяване.

В Котел бяха събрани общо 613 "кутии на доброто", изпратени от хора от цялата страна. В тях дарителите сложили подарък по свой избор, описвайки за какъв пол и възраст са подходящи подаръците. В инициативата, освен частни дарители, са участвали и издателства и фирми, като над 550 от кутиите бяха доставени в училища и детски градини.

В храма „ Свети Николай Чудотворец“ в квартал Грамада в Благоевград, доброволци приготвиха десетки пакети с хранителни продукти за бедните, а в черквата „ Свети Димитър“ в Струмско събират средства за семействата, пострадали при пожара, избухнал в жилищен блок 18.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40