Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високо ниво на антиромска реч в интернет, но има и положителни примери

Снимка: БГНЕС

Нивото на антиромската реч в онлайн пространството у нас е изключително високо, констатира мониторинг, проведен от Асоциация „Интегро” в периода януари - септември миналата година и финансиран  по Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. Според изготвения анализ в 89 на сто от случаите ромите са представени в негативна светлина в интернет.

Проблемите, които съществуваха в обществото ни през 2021 година – епидемия, редовни и предсрочни избори, политическа криза – се отразиха и върху нивата наантиромската реч в интернет, сочат авторите на анализа.В половината от наблюдаваните публикации в социалните мрежи и онлайн медиите присъства темата за ромската престъпност.

„В тази връзка подтемите на публикациите са „циганите-крадци“, „циганите-изнасилвачи“, „циганите – насилници“, уточнява Александра Райкова, един от авторите на мониторинговия доклад.

Втората тема, с която ромската общност у нас присъства в често в публикациите е "ромите като социален проблем", а третата - "ромите и изборите". 

„Основните теми тук са „ромите продават гласовете си“, „ромите като политически инструмент на влияние“, „ромите като разделители на нацията“ – пояснява Диян Данков, юрист и координатор в проекта. – Важно е, че в близо 18% от всички наблюдавани протоколи се забелязва несъответствие между визуалните елементи и съдържанието, което поставя под въпрос надеждността на публикацията и повишава вероятността от затвърждаване на съществуващите негативни стереотипи за ромите и манипулиране на мненията на аудиторията.“

Съществуват и нови тенденции за публикуване на неутрално или положително съдържание, свързано с ромите, което ги представя в добра светлина. По-голямата част от тези статии се отнасят до повишените степени на придобито образование сред ромите и до работата на здравните медиатори.

Лилия Макавеева

„Когато говорим за враждебно слово или реч на омраза към ромската общност ние не трябва да мислим само за промяна в отношението към онези роми, които са станали по-образовани, културни и социално приети. Говорим за общо отношение към цялата общност“, посочи пред БНР директорът на „Интегро“ Лилия Макавеева. Това е третият подобен доклад, който асоциацията издава в последните десетина години:

Враждебното слово трябва да бъде атакувано по всички линии, т.е. нямаме право да смятаме, че хората, които са по-бедни или невежи представляват по-голяма заплаха от другите - това не е вярно. И докато не се промени това разбиране за враждебното слово, няма да настъпи съществена промяна. Определено има оформена прослойка в обществото, които приемат много добре образованите роми, дават ги за пример, но в същото време по-голямата част от обществото, за съжаление, не мисли така. Дори и да видят образовани роми, те считат че това са изключения.“


За публикации на антиромско съдържание по-често се използват социалните мрежи отколкото онлайн медиите, като една от най-често използваните от младите хора платформа е Facebook, сочат още данните от мониторинга на Асоциация "Интегро". По думите им, докладът представя субективна, но изчерпателна представа относно представянето на ромите в онлайн средите и публичното пространство и цели по-ефективна саморегулация на медиите по темата.

Подобно проучване е проведено в 10 държави - Албания, България, Чехия, Северна Македония, Унгария, Украйна,Румъния, Италия, Франция и Испания, и е координирано от мрежата от организации – ERGO (European Roma Grassroots Organisations Network).

Съставил: Елена Каркаланова / по материали на Андрей Борисов, БНР-„Хоризонт“, Цвета Николова и Наталия Цекова, БНР-„Хр.Ботев“/

Снимки: БГНЕС, Асоциация „Интегро”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40