Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома заради динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант Омикрон,  хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай че ви се наложи да пътувате зад граница е добре да се запознаете с актуалния режим за влизане в съответната държава, а също и с противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Румъния актуализира режима на влизане на територията си. От 1 февруари 2022 г. пристигащите в страната следва да представят документ, удостоверяващ завършена схема на ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест. Пътниците, които не представят такъв документ, подлежат на 5-дневна карантина. Отпада класификацията на държавите по цветови зони и други признаци. Гореспоменатите изисквания се отнасят за пристигащите в Румъния независимо откъде пътуват.

Остава изискването за попълване на електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички пристигащи или преминаващи през Румъния.

Италия облекчи ограничителните мерки при влизане в страната, от 1-ви февруари 2022 г.. Пътуващите от България до Италия вече трябва да представят САМО един от следните документи: валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза); сертификат за преболедуване, валиден след изтичане на карантинния период - до 6 /шест/ месеца от оздравяването; ИЛИ отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната). При липсата на поне един от гореизброените документи, пристигащите в Италия подлежат на 5-дневна карантина и тест след изтичането ѝ.

Остава задължително и извършването на предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). МВнР припомня, че от 1-ви февруари 2022 г. италианските власти съкратиха на 6 месеца срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу Covid-19.

Финландия облекчи изискванията за пристигащите на територията ѝ. Считано от 1 февруари 2022 г.. пътуващите от държави членки на Европейския съюз, в т.ч. и от Република България, както и от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи: сертификат за завършена ваксинация, сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца ИЛИ негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Гражданите, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място, при влизане в страната. Изискванията важат за всички, родени до 2006 г. включително.

От 1 февруари пристигащите от държави, извън ЕС или Шенгенското пространство, следва да представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца, НАРЕД с негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Дания актуализира режима си за пристигащите от 1 февруари. Лица с валиден сертификат - за преболедуване или за одобрена от ЕС/СЗО ваксина могат да влизат в страната без ограничения, независимо откъде идват.

Но пътуващите от страна в ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания, освен ако не покажат резултат от предварително направен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.).

Граждани, пристигащи от държави извън ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване трябва да проверят дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Пътуващите от рискови страни са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигането си в Дания.

Мароко променя режима на влизане на територията си. Считано от 7 февруари 2022 г. за всички пътници, желаещи да влязат на територията на страната, се въвежда задължително представяне на ваксинационен паспорт и на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди качване на самолета. Пристигащите подлежат на бързи тестове на летищата на Кралството. На случаен принцип, част от пътниците ще бъдат проверявани с PCR тест. Ще има и възможност за извършване на допълнителен тест в хотела или в центъра за пребиваване на туристи, след 48 часа от влизането им на националната територия.

При положителен резултат от контролните тестове се предвижда настаняване в специални места за карантиниране.

Черна гора промени режима на влизане в страната. От 4 до 17 февруари т.г. пристигащите в Черна гора български граждани трябва да представят един от следните документи:

- Удостоверение за завършена ваксинация, със срок до 6 месеца от поставената последна доза.
- Отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Черна гора.
- Отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория, до 48 часа преди пристигането.
- Положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, удостоверяващ преболедуване, издаден от лицензирана лаборатория, но не по-рано от 10 дни и не по-късно от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12