Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски турове запознават с историята на сградите до 40-те години на ХХ век

Ако познава историята, обществото може да има по-активна роля в опазването на архитектурното наследство

Снимка: БГНЕС

В пределите на българската столица съществуват над 1400 обекта, които са част от недвижимото културно наследство. Едва около 800 от тях обаче са декларирани, а само 600 притежават защитен статут – обясни Любомир Георгиев, бивш директор на общинското дружество „Софияплан“. Тромави административни процедури и неуредици в документацията на много от тези сгради, която често е само в хартиен формат, позволяват данните за състоянието и статута им да бъдат манипулирани и пречи на преценката кое е ценно за обществото и специалистите. Пресен пример за поредно посегателство върху подобна сграда, провокирано от документален хаос, е разрушаването на бившето хърватско посолство в София. Преди близо 30 години сградата, намираща се в центъра на столицата, е извадена от списъка на паметниците на културата, а собственикът получава правото да се разпорежда с имота според волята си.

В свой доклад, публикуван през 2019 година, Сметната палата посочва редица дефицити както в законодателството, регламентиращо опазването на недвижимите паметници на културата, така и по отношение на контрола за съхраняването им. И докато институциите си прехвърлят отговорността, множество сгради са оставени на милостта на времето, а българските градове губят своя облик.


Надежда обаче има и тя се крие в доброто познаване на историята и състоянието на сградите, съхраняващи отпечатъка на минали епохи. Именно това е ключът за по-активното участие на гражданите в дебата за тяхното опазване. Причината: хората са склонни да обичат и пазят нещата, които познават.

„Нашата мисия е не толкова да работим с институциите, а по-скоро давайки гласност на унищожаването на подобни сгради, да посочим съществуването на подобен проблем. По този начин се надяваме, че и хората, решили да предприемат зловредни действия срещу такъв обект, може да се вразумят и откажат“ – обясни пред Радио България Васил Макаринов, уредник в Политехническия музей в София.

Макар да коства много усилия и отдаденост, задачата е постижима – доказва го работата на Васил и сподвижниците му. Обединени от любовта си към архитектурното наследство във фондация „Български архитектурен модернизъм“, те вече са постигнали една важна победа – предотвратяване разрушението на Терминал 1 на Летище София - ценен образец на архитектурата от 40-те години на ХХ век.

Да опознаем архитектурното наследство от началото на ХХ век

Васил Макаринов и приятелите му предлагат специални турове из София за опознаване на архитектурата от първите десетилетия на ХХ век. Ентусиастите да се завърнат назад в миналото могат да го сторят и като разгледат интериора на два изключителни апартамента, запазили автентичния дух от тази епоха.

Васил Макаринов

Какъв е броят на обитаемите и поддържани жилища като тези, е трудно да се каже. Но може да се предположи, че те скоростно намаляват - свидетелство за това множеството изхвърлени характерни орнаменти, врати, дограми и мебели, придаващи им онзи неповторим чар, обяснява ни Васил Макаринов.

„Посещавайки подобни интериори, искаме да покажем, че и до днес е възможно човек да живее в такова пространство – категоричен е той. – За да направиш едно място добро за живеене, невинаги е необходимо да предприемеш грандиозен ремонт. Собственикът може да се погрижи да реставрира автентичния му интериор. Подобно действие би могло да доведе и до ръст на стойността на имота.“

Тримата приятели не спират да използват всяка свободна минута и за своите теренни проучвания из страната. Едно от тях ги отвежда в морската столица Варна, където в началото на месец май планират обиколка, посветена на сградите построени в периода между Първата и Втората световна война. Предстоят пътувания и до по-близки до София дестинации, където все още съществуват сгради с впечатляваща история.

Снимки: БГНЕС, foundationbma.org


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05