Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Отпадат някои ограничителни мерки във връзка с разпространението на Covid-19, но препоръката на МВнР е да се въздържаме от пътуване в чужбина. Ако това все пак това се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Гърция премахва голяма част от ограничителните мерки, въведени преди началото на годината. Граничните власти припомнят, че за влизане в страната, пътниците следва да притежават генериран QR код след попълване на PassengerLocatorForm.

Европейските граждани преминават границата само със сертификат, удостоверение за преболедуване или отрицателен тест, който се изисква и за децата над 5-годишна възраст.

Пристанищните власти припомнят на пътниците на фериботи, че трябва да представят документ за здравен статус, но и попълнена бланка с адрес на пребиваването в страната. За малолетните пътници не се изисква отделна регистрация.

Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн отмениха всички здравни изисквания свързани с пандемията за влизане на тяхна територия, считано от 17 февруари, съобщава МВнР. Остава изискването за носене на маски в градския транспорт и в здравните институции.

Канада променя режима за влизане в страната.Считано от 28 февруари т.г. за всички напълно ваксинирани пътници, които пристигат в Канада, отпада задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест, взет не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт. Пристигащите в Канада напълно ваксинирани граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от антигенен тест, взет не повече от 24 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт.

Запазва се въведеното правило за тестване с PCR тест на случаен принцип на пристигащите в Канада, но отпада задължението за карантиниране на тестваното лице до излизане на резултата. Неваксинираните деца до 12 годишна възраст, чиито родители са напълно ваксинирани, няма да имат задължението до 14 дни да пропускат учебни занятия, посещение в детска градина или други събирания.

По отношение на неваксинираните лица се запазва досега съществуващият режим.
Чехия облекчи мерките при влизане в страната.От 15 февруари пътуващите от България или от друга държава членка на ЕС, които не са прекарали повече от 12 часа през последните 14 дни в държава извън ЕС, следва, при пристигането си на територията на Чешката република с обществен транспорт, да представят един от следните документи:резултат от 72-часов PCR или 24-часов бърз антигенен тест (RAT), или национален сертификат за извършена имунизация против Covid-19, или медицинско удостоверение за прекаран Covid-19.
Остава задължително и попълването на електронен формуляр на пътуващия.

Горните изисквания не се прилагат за пристигащите с индивидуален транспорт. Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки и за деца под 12 години.

Франция актуализира режима си за влизане в страната. Считано от 15 февруари от ваксинираните граждани, пътуващи от България, която е в „зелената зона“, не се изискват никакви други документи освен доказателство за завършена ваксинационна схема. Неваксинираните пътници следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в последните 72 часа преди пътуването, отрицателен антигенен тест, направен в последните 48 часа преди пътуването или сертификат за възстановяване след прекарано заболяване Covid-19, валиден преди най-малко 11 дни и преди не повече от 6 месеца след заразяването. Лицата до 12-годишна възраст са освободени от горепосочените изисквания.

Белгия облекчава правилата за тестване и карантина за Covid-19 при пътуване до страната. По информация на българското посолство в Брюксел, считано от 18 февруари 2022 г., всички, които влизат на територията на Белгия и притежават валиден сертификат за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, вече нямат задължение за тестване - нито на първия, нито на седмия ден от пристигането си в Белгия.

Отпада и изискването за спазване на карантина между двата теста за пристигащите в Брюксел. Променят се и някои срокове за валидност на сертификатите. Сертификатът за ваксинация е валиден 270 дни след последната доза от първичната ваксинация. При наличие на допълнителна бустерна доза сертификатът става безсрочен. Сертификатът за отрицателен резултат от бърз антигенен тест вече е валиден само 24 часа, вместо 48 часа, както е в момента. PCR тестовете продължават са с валидност 72 часа.

Норвегия отмени всички ограничителни мерки, свързани с Covid-19при влизане в страната, считано от 18 февруари 2022 г. Пътуващите до Норвегия вече са освободени от изискванията за предварителна регистрация, за предоставяне на тест за коронавирус преди и след пристигане в страната, както и от карантина. Свободният режим на пътуване се отнася до всички, независимо от ваксинационния им статус.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00