Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг приветства отлагането на сертифицирането на "Северен поток" 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест пред руското посолство заради действията на Руската федерация относно Украйна се провежда тази вечер в София. Гражданското недоволство е под надслов "Путин, спри се". Демонстрацията е мирна, предаде БГНЕС.

Съветът на федерацията и Държавната дума в Русия единодушно ратифицираха договорите за дружба и сътрудничество с Донецката и Луганската народна република в Украйна. Така и двете камари на руския парламент подкрепиха решението на президента Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се републики, предаде кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. Договорите между Москва и Донецк и Луганск предвиждат сътрудничество във външната политика и защитата на суверенитета и териториалната цялост чрез взаимна помощ, включително военна. След това руският Съвет на федерациите (горната камара на парламента) даде съгласието си президентът на Русия да използва въоръжените сили на Руската Федерация извън границите й във връзка със ситуацията в Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев обмисля да прекъсне дипломатическите си отношения с Русия в отговор на признаването от нейна страна на двата сепаратистки региона в Украйна.

В петък във Варшава ще се проведе извънредна среща на президентите от т.нар. "Букурещка деветка" (страни-членки на НАТО от Източна Европа) - Полша, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Унгария, България и Чехия. За това съобщи в "Туитър" представителят на канцеларията на полския президент Анджей Дуда, Якуб Кумох. Тема на срещата ще е конфликтът в Украйна.

"Добре дошли в новия свят, където европейците скоро ще трябва да плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ“, написа в "Туитър" бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев. Така той коментира новината, че Германия ще спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" заради разполагането на руски войски в отцепили се от Източна Украйна региони Донецк и Луганск. Лондон също одобри пакет от санкции срещу руски банки и лица, чиито активи в кралството ще бъдат замразени. В момента министрите на външните работи на страните от ЕС заседават в Париж, за да вземат политическо решение за санкции.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства отлагането на сертифицирането на "Северен поток" 2, както и  част от санкциите, наложени на Русия от някои съюзници на Пакта, предаде от Брюксел кореспондентката ни Ангелина Пискова.

Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви, че Румъния е готова да приеме над 500 000 бежанци в случай на конфликт в Украйна, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Дънку отбеляза, че Румъния не очаква големи потоци бежанци от Украйна, тъй като през 2014 г. (когато Русия анексира Крим) мнозинството са се насочили към Полша.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21

С вой на сирени отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за Отечеството

В 12,00 ч. в продължение на две минути в цялата страна днес ще прозвучи сигналът за въздушна опасност като знак за всенародна почит към паметта на поета революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България, съобщиха от МВР. По традиция,..

публикувано на 02.06.24 в 07:00