Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Украйна

Радев: Русия може да спечели войната, но много трудно ще спечели мира

| обновено на 25.02.22 в 21:38
Снимка: БГНЕС

„Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели“, заяви българският президент Румен Радев в изявление след края на срещата на т.нар. "Букурещка деветка" (страни-членки на НАТО от Източна Европа) - Полша, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Унгария, България и Чехия.

Държавният глава каза още, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но и, че средата за сигурност в Европа може да се промени много бързо. „Затова и има изтребители, които охраняват заедно въздушното ни пространство, ще дойдат и такива от Нидерландия през април и май“, допълни Радев.

По-рано днес се проведе и виртуална среща на върха на НАТО, председателствана от генералния секретар Йенс Столтенберг. На нея стана ясно, че Алиансът ще разположи още сили в Източна Европа, ще бъдат изпратени и допълнително оръжия, включително системи за въздушна отбрана.

След срещата в Полша държавният глава подчерта също, че следи евакуацията на български граждани от Украйна. По думите му, вече са пристигнали първите два автобуса от Одеса с над 80 българи, а украинската граница в посока Киев вече са пресекли и други 4 автобуса.    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59