Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск

Снимка: БГНЕС

"Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес". Това посочва в своя позиция президентът Румен Радев след като премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.
Президентът подчерта, че очаква правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза - от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет.
Той напомни, че след броени дни България ще отбележи националния си празник - 3 март. "На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни. Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет", подчерта Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30