Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна

Снимка: БГНЕС

"България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна. Не сме поемали ангажимент за изпращане на никакви самолети", каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Министерския съвет.

Той изтъкна, че страната ни има малък брой самолети и не може да изпраща такива на никого. По думите му, това, което ще изпрати България в Украйна, са няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки. Ако бъде оказвана военнологистична подкрепа, то тя ще бъде на ниво ЕС и НАТО, като преди това тя трябва да бъде гласувана от Министерския съвет и след това от парламента.

Петков обеща, че правителството ще направи така, че украинските бежанци бързо да получат документи за работа, за да могат да се интегрират в България. "Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно", добави Петков, цитиран от БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Добромир Живков

48,3% искат да гласуват за национален парламент и 47,4% за Европарламент

290 000 българи, които желаят на гласуват на 9 юни, още не са решили за кого. Това са 10% от заявилите, че ще отидат до урните, посочи пред bTV Добромир Живков от "Маркет линкс". Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април..

публикувано на 05.06.24 в 11:58

147 компании участват в международното отбранително изложение "Хемус 2024"

Фирми от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на  Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус- 2024" в Пловдив. То ще се проведе от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир в Града под тепетата. Мотото..

публикувано на 05.06.24 в 07:35

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49