Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета участваха в международна изложба на мартеници в Рим

Мартеницата събра българи, румънци, македонци, сърби, молдовци и гърци

Снимка: предоставени от Венета Ненкова

Червено-белите нишки, които наричаме „мартеници“ от незапомнени времена са неизменна част от живота на българите. С отварянето на границите през последните три десетилетия разбрахме, че някои традиции, които винаги сме смятали само за български, се оказват общи с други съседни държави. Мартеницата е една от тях и беше вписана в списъка на Нематериалното наследство на ЮНЕСКО като съвместна номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.

Деца от българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим участваха в международната изложба „Мартеницата – Легенда за пролетта“. Събитието се организира за пета година в италианската столица от Института за румънски език в Букурещ, Румънската академия в Рим и посолството на страната в Италия, които са отправили покани към Българския културен Институт, Посолствата на Молдова и на Сърбия.


„Българското неделно училище участва с 3 инсталации с мартеници и един плакат, подарен от кураторите на изложбата „България през стъклото на времето“ Милена Кънева и Ирина Дилкова и от Фондация „Ценности“. Две от инсталациите представляват „Стълбите на живота“, вдъхновени от текстилната скулптора на Маруся и Таня Калимерови „Стълба към небето“.


Животът, като една безкрайна стълба, по която всеки се изкачва или слиза, а закачените мартеници са онзи елемент на надеждата за здраве, дълголетие, плодородие и изобилие, които винаги са съпътствали и продължават да следват българина. В изложбата нашите деца представиха и напъпило прасковено дръвче, окичено с най-различни мартеници, изработени от сръчните им ръчички“ – информира ни създателката на училището Венета Ненкова.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимките са предоставени от Венета Ненкова от Рим

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александра Торлакова от Лас Вегас и музите за творческата ѝ душа

Александра Торлакова е новата звезда на българската общност в Лас Вегас. Макар да е едва на 23, и само от две години да живее и работи отвъд Океана, родената в София художничка вече се е вписала в артистичните среди на този американски град...

публикувано на 08.05.24 в 17:20
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25