Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Над 100 лекари-доброволци оказват безплатна помощ на бежанци от Украйна

Националната асоциация на доброволците разполага с 3100 обучени доброволци за действие в извънредни ситуации

Множеството акции, дарения и ангажираност на българите в помощ на бежанците от войната в Украйна вече 12 дни ни доказват, че човеколюбието в душите ни все още е живо и умеем да го проявяваме. Поредният добър пример в тази посока е инициативата на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ), чиято цел е да открият възможно най-голям брой доброволци, които са готови да им помагат в цялата страна. Броят на откликналите до момента е над 150, както и 100 лекари, които оказват медицински прегледи и помощ за потърсилите ги бежанци, а както знаем те основно са жени с деца, бременни и възрастни хора.

Ясен Цветков
„Затова за нас беше важно да открием лекари, владеещи руски или украински, които да са в готовност да окажат съдействие и да помогнат на нуждаещите се“ – заяви в интервю за Радио България председателят на НАДРБ Ясен Цветков.

Асоциацията, създадена през 2014 година, обединява цивилни граждани, които имат желание да подпомогнат институциите по време на извънредни ситуации.

„Към настоящия момент наши членове са над 40 общини, пожарната, Националното сдружение на общините, 7 клуба, които осъществяват дейност подобна на доброволните формирования, както и физически лица“ – обясни Цветков и допълни, че броят на доброволните формирования е 240 в цялата страна.

„Те принадлежат към общините и са част от единната спасителна система на страната. Хората в тях са преминали определени обучения, разполагат с оборудване, защитни средства и облекла. Към настоящия момент в страната има 3100 регистрирани и готови за работа доброволци. Намесата им се изисква с разпореждане от пожарната, когато са и необходими допълнителни сили. След него кметът на населеното място издава заповед, с която задейства отряда.“


НАДРБ работи активно за повишаването на обществената култура по отношение на бедствията, породени от човешката дейност или тази на природата, но Цветков признава, че тази дейност изисква систематични усилия:

„Нашата задача е да откриваме липсващите елементи, пропуски или недостатъци в системата за реакция при бедствия и да се стараем да ги запълним, за да я направим по-ефективна. Организираме различни тренировки, беседи и обучения както за доброволци от формированията, така и за граждани, сред които са деца и ученици.“ 

За целта имат на разположение онлайн учебна платформа, която им помага да провеждат теоретичната подготовка. „Практическите занимания се провеждат на различни места в страната. Използваме бази на пожарната, както и учебни центрове и полигони в различни общини – членове на асоциацията“– обясни Ясен Цветков.

Снимки: БГНЕС, Facebook /@navrb, архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01