Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Пореден опит за отваряне на хуманитарни коридори в Украйна

| обновено на 08.03.22 в 13:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боевете в Украйна продължават. От гр. Суми са евакуирани цивилни с автобуси по посока гр. Полтава. Но в обсадения Мариупол евакуацията и доставката на храни и лекарства е провалена след атака на руските сили, съобщи агенция УНИАН.

Хуманитарните коридори обсъди и Съветът за сигурност на ООН, заради бързо нарастващия брой цивилни жертви. Западните страни призоваха Русия да позволи безопасно преминаване на цивилни в обсадените украински градове и доставката на помощ в районите на бойни действия.
„Русия предлага хуманитарни коридори към Русия. Не мисля, че има много украинци, които искат да потърсят убежище в Русия. Това е лицемерие”, каза Никола Де Ривиер, посланик на Франция в ООН.
От началото на войната над 1 700 000 украинци са напуснали родината си, съобщи Агенцията за бежанците към ООН. България е приела над 38 000 бежанци, като около 21 000 са избрали да останат в страната ни.
България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нахлуването в Украйна, но вероятно ще търси изключение за забраната за вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено в ЕС, заяви пред REUTERS премиерът Кирил Петков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45