Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кирилица заменя руската в интернет сайтовете на държавната администрация

Министър Божидар Божанов
Снимка: БГНЕС

Да отпадне руският вариант на кирилица от сайтовете на администрациите. Това препоръчва Министерството на електронното управление в актуализираните правила за вида на институционалните сайтове. Министър Божидар Божанов припомня, че българските институции трябва да използват българската графична среда. Припомня се, че има достатъчно шрифтове, поддържащи българска кирилица и запазващи българската идентичност.  

В проекта за промени в правилника за сайтовете на държавните институции, публикуван за обществено обсъждане, се въвежда също „принципа на трите клика“. Навигацията се счита за твърде сложна, ако до дадена част от съдържанието се достига с повече от три стъпки.  

„Целта ни е да запазим българската идентичност в един глобален свят, което е правилната формула – да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост", коментира министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49