Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и журналист от Украйна предупреждават за мини в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради постъпила информация от руска страна за движението на мини в Черно море, Институтът за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина изрази безпокойството си.В тази връзка, гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание за риска свободно движещите се взривни устройства да достигнат до Босфора и Егейско море. Засега специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила. Гърция е изпратила предупреждение към корабите под гръцки флаг да променят маршрута, за да избегнат риска. 

Министерството на търговския флот информира и дипломатическата мисия в Одеса, както и ръководството на корабите с гръцки моряци да са изключително внимателни при преминаване на Черно море.  

Информацията бе потвърдена от украинския журналист Юрий Ткачов от Одеса, който вчера сутринта бе арестуван от украинските сили за сигурност. Юрий е главен редактор на независимото украинското издание „Таймер“ и последното, което написа на информационния си канал в Телеграм е „Дойдоха за мен…“ В публикация на Съюза на българските журналисти се посочва, че следилите информациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Детски празник

Столичната община подарява безплатни театрални и циркови представления на децата през целия юни

Под мотото “За децата на София” градът ще се превърне в сцена на радост, спорт, култура и добротворство през целия юни, съобщиха от Столичната община. В продължение на месец децата ще могат да посещават безплатни театрални представления, да чуят..

публикувано на 01.06.24 в 14:31

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35