Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече над една четвърт от населението на Украйна е прокудено от домовете си заради войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет милиона души или над една четвърт от населението на Украйна, са напуснали родните си места си заради „опустошителната“ война, водена от Русия, съобщава БТА. Информацията е на Франс прес, която цитира изявление на Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

В Туитър Гранди заявява, че онези, които водят войни навсякъде по света, носят отговорност и за страданията, причинени на граждански лица, принудени да бягат от домовете си.

По данни на службата на ООН за бежанците от днес, 3 389 044 украинци са напуснали страната от началото на руската инвазия на 24 февруари, а други 60 352 са на път да се изселят. Близо 90 на сто от тях са жени и деца. Според информация на УНИЦЕФ, сред избягалите в чужбина има над 1,5 милиона деца. Детският фонд на ООН предупреди и за „реални и нарастващи“ рискове децата да станат обект на търговия с хора и експлоатация.

Международната организация по миграцията посочва, че до средата на изминалата седмица от Украйна в съседни страни са избягали 162 000 граждани на други държави.

Още милиони са напуснали жилищата си, но не и границите на Украйна. Според службите на ООН и свързаните с тях агенции, вътрешно разселените жители в Украйна до сряда са били около 6,48 милиона.

Преди конфликта в зоните, контролирани от Киев, живееха 37 милиона души. Другата част от населението се намира в Крим, анексиран от Русия, и в проруските сепаратистки региони от Източна Украйна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24