Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Банакиева: България не е подготвена да приема бежанци със специални потребности

Необходим е национален номер за помощ на хората със специални потребности

Снимка: Facebook /Аделина Банакиева

Актуалната тема в България продължава да са пристигащите от Украйна бежанци. Идвайки в България, те намират подслон и храна, но има и такива, за които това далеч не е достатъчно. Става дума за децата и хората със специални потребности, които остават почти без никакви грижи от страна на държаватани.

България в никакъв случай не е подготвена да приема такива хора, защото тя не може да окаже помощ на своите хора с увреждания, камо ли да поеме вълна от бежанци, които са в тежко състояние. Това не е тайна за никого, нито е нова информация. Основната тежест пада върху доброволците, предимно майки на деца с увреждания, които подсигуряват най-необходимото“ – категорична е Аделина Банакиева, доброволец и граждански активист, която от дълги години се бори за достоен начин на живот на българите със специални потребности.

Хиляди километри до границата и обратно, стотици сигнали и писма до държавните институции, които нехаят за състоянието на изпадналите в нужда, събиране на средства за закупуване на специални храни, осигуряване на инвалидни колички, помощни средства и линейки – това е ежедневието на Аделина Банакиева.

В България няма нито един център за палиативни грижи, където временно биха могли да се настанят идващите деца със специални потребности. Липсват лекарства, протоколи, линейки, няма никакви условия за пристигащи украинци с ХИВ, инвалидност, онкологични заболявания, твърди Банакиева.

„Проблемът е системен, просто сега излезе на дневен ред и се видя много остро – обяснява Аделина. – Необходима е много сериозна промяна на законодателството, защото положението е критично. От самото начало на войната в Украйна сме дълбоко ангажирани и основното, което се опитваме да направим е по някакъв начин да изкараме тези хора извън България, за да ги спасим от нашата невоенна действителност.“

Доброволци с увреждания са готови да застанат на границите на България с инвалидните си колички с плакати „Моля ви, не идвайте в България, хора с увреждания!“.

„Опитваме се чрез заплахата за този пърформанс да предотвратим идването на тези, които от войната в Украйна ще дойдат във войната със здравната ни система. Те не заслужават това. Молим се да не идват такива хора в България, защото тук нямаме условия да им помогнем. Безпомощността ни е продиктувана от ежедневието на хората с увреждания тук – признава Аделина Банакиева. – Ние нямаме достъпна среда, почти нямаме и хотели, в които да настаним тези хора. Да не говорим за липсата на социални услуги, липсата на лечение, липсата на всичко.“

За да могат бежанците със специални потребности, пристигащи от Украйна, да получат необходимите им медицински грижи, те трябва да кандидатстват за получаване на статус за международна закрила. За това е необходимо да се обърнат към съответния областен кризисен щаб.

„Много бих желала да се обръщат към тях, а не към нас. Само че в един момент, след опит да контактуват с държавата всички опират до доброволците. А ние докога ще издържим, не знам – признава Аделина Банакиева. – Молим да се учреди единен номер на щаб, който компетентно да отговаря за хората със специални медицински нужди и хората с увреждания и с който доброволците да се свързват директно и бързо, когато видят в България бежанец от война, човек с увреждане, човек със специални нужди.“

Снимки: архив, Facebook /Аделина Банакиева, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09