Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Започва нов кръг преговори между Украйна и Русия за прекратяване на огъня

Снимка: Reuters

За 10,30 ч. в Истанбул е насрочен нов кръг преговори между Русия и Украйна, които се очаква да продължат два дни.Най-амбициозната цел на украинския екип е да бъде договорено прекратяване на огъня. Външният министър Дмитро Кулеба очерта червените линии:„Няма да търгуваме с хора, територии и суверенитет“. По-рано в интервю за опозиционни руски медии Володимир Зеленски допусна Украйна да обяви неутралитет, вместо да кандидатства за членство в НАТО. В такъв случай сигурността ѝ трябва да бъде гарантирана от трети страни, а споразумението с Русия одобрено на референдум.

Във видеообръщение от тази нощ Володимир Зеленски съобщи, че украинските военни си връщат контрола в района на столицата Киев.Той обаче предупреди, че Мариупол остава блокиран от руските сили, които вчера не са позволили създаването на нито един хуманитарен коридор.Украинският президент подчерта, че санкциите срещу Москва не трябва да остават пасивни и да ѝ позволят да заобикаля ограниченията.Украйна твърди, че най-малко 5000 са жертвите от руската обсада на стратегическото пристанище. а

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до използване на ядрено оръжие единствено в случай на „заплаха за съществуването“ на страната, а не в резултат на конфликта с Украйна.„Русия не се съмнява, че задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени“, каза още той.Външният министър Сергей Лавров определи като „контрапродуктивно“ Владимир Путин да се среща с Володимир Зеленски преди двете страни да се доближат до съгласие по ключовите въпроси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44