Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 април е ден на илюзиониста

Фестивалът „Fire magic“ представя най-добрите илюзионисти в България

Боби Шоу за магията с усмивка и не на шега

7
Снимка: starsofthemagic.com

„Целия си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамникът, на когото може да се вярва“ – така, подобно на загадка, описва професионалния си път Астор – единственият български илюзионист, носител на голямата награда на Международното братство на маговете (1981), известна като „Златният Оскар“.

Астор
Не на шега днешният Ден на хумора и шегата е професионален празник на всички замесени в магията на илюзията. През 2022 година се навършват 47 години от основаването на Клуба на илюзионистите в България, прераснал по-късно в професионален съюз. По този повод за първи път, на 1 и 2 април в София, ще се проведе фестивалът Fire magic.

Борислав Борисов – Боби Шоу
„Събитието е знак на приемственост и символично предаване на огъня от едно поколение илюзионисти на друго“ – обяснява идеята организаторът и зам.-председател на Съюза на илюзионистите Борислав Борисов, известен с артистичния си псевдоним Боби Шоу.

„Програмата ще включва много мероприятия, като ще се започне с един магичен базар и демонстрации на последните постижения в модерното изкуство с приоритет младите илюзионисти. Организирали сме магически кътове, на които те ще представят своите умения, бързина и ловкост. Във  втория ден е планирана състезателна програма с всички жанрове в областта на магията. Включително и „Close-up“ – това са фокуси от съвсем близко разстояние, които придобиват огромна популярност по света и за голяма радост привличат все повече хора, които решават професионално да се занимават с магия“ – разказва илюзионистът пред Радио България.


Специално жури от изтъкнати български артисти в областта ще награди най-добрите в категории „Илюзионист на годината“, „Изгряваща звезда“ и „Любимец на публиката”. Българската магична школа винаги е била в топ пет на света, а 80-те години на миналия век бяха нейните „златни години“, заявява с гордост Боби Шоу.

„Ние бяхме държавата с най-много професионални илюзионисти на глава от населението. България имаше толкова много вариетета, ресторанти, места, на които невероятни професионалисти правеха чудеса пред публиката. И не само тук, а и в целия свят, ние бяхме предпочитани и всеки спектакъл минаваше с голям успех. За голямо съжаление в момента вариатетното изкуство не е така популярно.“

Въпреки констатацията, само преди седмица спектакълът „Web бурлеска”, продуциран от неговия Вариететен театър, спечели награда „Икар“ за иновативност, присъдена от Съюза на артистите в България.  

Сцена от спектакъла „Web бурлеска” на Вариететния театър
Самият Борислав Борисов се „заразява“ с магията едва петгодишен, по време на спектакъл на великия Мистър Сенко в родния си град Луковит. Тогава малкият Боби е качен на сцената като асистент на мага, изяжда една глава лук, потвърждавайки пред публиката, че е ябълка, както му било казано и всичко след това се превръща в история. Години по-късно Мистър Сенко му издал тайната, че „за да станеш илюзионист е необходимо първо да излъжеш себе си пред огледалото и след това да излезеш пред публика. А за да станеш истински професионалист са необходими три неща – труд, много труд и изключително много труд“.

Днес Борислав Борисов, в духа и на фестивала Fire magic, предава тези съвети на своята дъщеря Десислава Димитрова-Шехерезада, тръгнала по неговия път.

Борислав Борисов с дъщеря си Десислава
„Всъщност тя нямаше никакво намерение за това. Завърши с отличие икономика, направи свой офис и реши да се посвети на бизнеса. Само след няколко месеца ми каза, че се отказва и иска да се отдаде на изкуството. Много бързо придоби популярност и стана балкански шампион за магия през 2011 в Сърбия, а следващата година получи статуетката „Маг на годината“ в България. Няколко пъти беше специален гост на Световния фестивал на изкуствата в Оман“ – разказва гордият баща.

Десислава Димитрова-Шехерезада
Днес Шехерезада помага в организирането на фестивала, който двамата се надяват да даде ново начало и стимул на колегите им след тежките години на пандемия и изолация. 

„Пандемията нанесе изключително сериозни поражения на работата ни и го казвам напълно сериозно. Първо, ние скъсахме връзката с публиката, а тя е нашето огледало. Ние се оглеждаме в нея и според това, което иска публиката да види, създаваме своите програми и нови магически трикове. Другото нещо е, че ние трябва да поддържаме форма, да имаме техническа подготовка, подобно на музикантите или спортистите. А когато нямаме ангажименти тази форма спада. Да правим спектакли пред наполовина празна зала се оказа твърде неизгодно за нас и се наложи дълго време да не работим активно. Важното е, че има светлина в тунела и този фестивал е прощъпулникът на пробуждането на изкуството ни“ – казва оптимистично Боби Шоу, гледайки напред към бъдещето. Вече е започнал организацията на няколко гала концерта в страната, с участието на бъдещите победители и звездите от фестивала Fire magic. Подготвя и новото издание на Фестивала „Нова българска магия“, който от тази есен за първи път ще има международен характер с участници от цяла Европа и продължава да развива своето професионално Училище за фокуси, което и до днес е единствено на стария континент.

Снимки: starsofthemagic.com, БГНЕС, Facebook /@Desislava Dimitrova Scheherazade, varietetenteatar.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15