Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха Център за изкуствен интелект в София

Снимка: БГНЕС

Към СУ „Св. Климент Охридски“ откриха Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералния технологичен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана. Целта на проекта е да привлече световно известни преподаватели в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, да създаде технологични лидери и изследователи на водещо ниво и да насърчи развитието на успешни стартъпи и предприемачи.

По думите на президента Румен Радев, който присъства на официалното откриване на института, „България има потенциал и трябва да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии“. Тази не лесна задача, според Радев, изисква обединяването на много институции, на усилията на академичните среди и на цялото ни общество. По този повод, президентът изтъкна приноса и неуморния труд на проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза държавният глава и подчерта, че създаването на този институт е успяло да обедини усилията на четири правителства – две редовни и две служебни, постигнали единство и приемственост в името на висока национална цел. „Сигурен съм, че ако втората част на Българо-швейцарската програма продължи по този начин и създадем още няколко такива института, ще имаме много по-благотворна политическа среда в България“, отбеляза Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30