Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да използва опита на Португалия за енергийна независимост

По време на срещата с председателя на Асамблеята на Португалия Аугущо Сантош
Снимка: БГНЕС

България може да почерпи опит от решенията на Португалия за автономност в енергетиката и изграждането на зелена икономика. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Португалия, където е на официално посещение по покана на португалския си колега Марсело Ребело де Соуза. Радев изтъкна успешната работа в Португалия по плана и с прилаганите в страната технологии за съхраняване на енергия, производството на "зелен водород", както и проучвания за изработването на двигатели за превозни средства, които да работят на водород. 

След срещата на президента Радев с председателя на Асамблеята на Португалия Аугущо Сантош, в обща позиция бе изтъкнато, че доверието в двустранния диалог и споделените възгледи по редица теми от дневния ред на ЕС са отлична основа за последващо задълбочаване на партньорството между България и Португалия на всички институционални нива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35