Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Югославските идеологеми осакатяват българо-македонския диалог

Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София, посочи държавният глава

Снимка: БГНЕС

България действа не от позиция на силата, а от позицията на истината, заяви в София президентът Румен Радев пред конференцията "Европейска перспектива за добросъседските отношения между България и Северна Македония". Той призова за преодоляване на югославските тоталитарни идеологеми, които осакатяват двустранния диалог. Европерспективата на Скопие няма алтернатива. България винаги е била с протегната ръка и е помагала при различни кризи, но за съжаление не среща реципрочна политика, подчерта президентът. По думите му, страната ни е изправена пред дилемата "как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност".

Като контрапункт на македонизма зад граница, България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания особено навън, подчерта президентът. Той призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с  проекторезолюцията, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство.  „Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония“, заяви Радев и посочи, че пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София. Президентът обобщи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху развитието на добросъседството, а не върху наложени отвън срокове.

По политически причини години не успяваме да стигнем до съгласие с колегите от Скопие Гоце Делчев да бъде честван в двете държави като обединяваща историческа личност, припомни пред конференцията проф. Ангел Димитров, председател на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Днес се навършват 119 години от гибелта на Гоце Делчев, а конференцията в българската столица е в памет на революционера.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посмъртно пренасят в София тленните останки на цар Фердинанд Български

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която..

публикувано на 28.05.24 в 08:35

Специалистите по френска филология у нас са с добри възможности за професионална реализация

Франкофонските традиции в България имат богата история, която датира от епохата на българското Възраждане. Още тогава френската култура и език са на почит сред по-образованата част на обществото ни в качеството си на носител на..

публикувано на 28.05.24 в 08:25
Национален парк „Рила“

Отбелязваме Деня на парковете в България

На 24 май Европа отбеляза Деня на парковете, обявен от Европейската федерация на националните и природните паркове EUROPARC. Именно на този ден през 1909 г. в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка. Българското..

публикувано на 28.05.24 в 07:15