Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Битоля е резултат от езика на омразата, смята външният ни министър

Теодора Генчовска
Снимка: БГНЕС

Палежът на Българския културен център “Иван Михайлов” в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено, заяви пред бТВ външният министър Теодора Генчовска. По думите й, пожарът е резултат от езика на омразата, затова страната ни очаква Скопие да предприеме политика за преодоляването на това явление. От своя страна, директорът на центъра Любчо Георгиевски припомни, че при откриването преди месец е имало “безброй заплахи” и определи случилото се като “директна атака срещу българите в страната”.

Не мисля, че има пожар в отношенията ни с Република Северна Македония, те са нормални и конструктивни”, подчерта Теодора Генчовска. Според министъра започването на преговорния процес за приемане на РСМ в Европейския съюз е въпрос на отговорност от нейна страна кога ще постигне конкретни резултати по договореностите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15