Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

10 хил. украински военни са загинали от началото на войната, жертвите от страна на Русия – в пъти повече

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 10 хил. украински военни са загинали от началото на руската инвазия, докато руските загуби са в пъти по-големи, съобщи Алексей Арестович, съветник на украинския президент.

Продължават уличните боеве в Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода "Азот". Пътят на запад през Бахмут обаче е под украински контрол и опасност за другите защитници на града не съществува, увери в "Телеграм" управителят на Луганска област Сергий Гайдай.

Складове със зърно в украинското черноморско пристанище Николаев са били разрушени при руски ракетен обстрел, съобщи кметът на града Александър Сенкевич пред Би Би Си.

В азовското пристанище Мариупол са възникнали огнища на дизентерия и холера, твърдят украинските власти. След 80-дневни сражения, довели до смъртта на много цивилни, градът се намира под контрола на Русия и сепаратистите.

Русия иска да разбие всеки един град в Донбас и това не е преувеличение”, заяви във видеообръщение президентът Володимир Зеленски. А в разговор със студенти и преподаватели от британски университети каза, че в сферата на сигурността се е появил нов троен политически съюз между Киев, Лондон и Варшава.

Според украинското Министерство на отбраната крайната целта на руските атаки остава унищожаването на украинската държавност и установяването на марионетно правителство в Киев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00