Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

10 хил. украински военни са загинали от началото на войната, жертвите от страна на Русия – в пъти повече

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 10 хил. украински военни са загинали от началото на руската инвазия, докато руските загуби са в пъти по-големи, съобщи Алексей Арестович, съветник на украинския президент.

Продължават уличните боеве в Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода "Азот". Пътят на запад през Бахмут обаче е под украински контрол и опасност за другите защитници на града не съществува, увери в "Телеграм" управителят на Луганска област Сергий Гайдай.

Складове със зърно в украинското черноморско пристанище Николаев са били разрушени при руски ракетен обстрел, съобщи кметът на града Александър Сенкевич пред Би Би Си.

В азовското пристанище Мариупол са възникнали огнища на дизентерия и холера, твърдят украинските власти. След 80-дневни сражения, довели до смъртта на много цивилни, градът се намира под контрола на Русия и сепаратистите.

Русия иска да разбие всеки един град в Донбас и това не е преувеличение”, заяви във видеообръщение президентът Володимир Зеленски. А в разговор със студенти и преподаватели от британски университети каза, че в сферата на сигурността се е появил нов троен политически съюз между Киев, Лондон и Варшава.

Според украинското Министерство на отбраната крайната целта на руските атаки остава унищожаването на украинската държавност и установяването на марионетно правителство в Киев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25