Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ ще финансират Украйна през следващата половин година

Снимка: архив

САЩ са готови да отделят по 1,5 млрд. долара месечно за украинското правителство в идните 4-5 месеца, обяви първият заместник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Дерек Хоган. На конференция в центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон Хоган каза, че САЩ през последните 3 месеца са отпуснали на Киев около 53,6 млрд. долара.

Германия ще продължи да помага на Украйна с оръжие, заяви германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция в Берлин. "Украйна се нуждае от оръжия, за да се защитава. И на този особено критичен етап ние значително разширяваме нашата подкрепа", каза Шолц.

"Шолц и неговото правителство трябва да не опитват да търсят баланс в отношенията между Украйна и Русия“, призова в интервю за обществената телевизия ZDF украинският президент Володимир Зеленски, който даде интервю за медията преди очакваната визита на канцлера в Киев.

В Telegram Зеленски каза, че битката за Северодонецк взима "ужасяващи" жертви. Украинското командване съобщи, че руските сили енергично атакуват и по посока към градовете Славянск и Харков, където имат известен успех. На свой ред украинските военни показаха видео, че вече са на 10 километра от гр. Херсон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14