Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия заплашва прибалтийските държави в НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Молдова получават статут на кандидат член на ЕС, реши Европейският съвет по общи въпроси на ниво посланици. Това е записано в проекторешението, което ще одобрят на 23 юни лидерите на ЕС, съобщи украинската агенция UNIAN.

Русия провежда имитация на ракетни удари срещу Естония, съобщи министерството на отбраната в Талин. Според Bloomberg това е станало на 18 юни, когато за 2 минути руски хеликоптер Ми-8 е навлязъл на естонска територия без разрешение с изключен транспондер за разпознаване. Естония заяви, че заплашителната провокация срещу член на НАТО се прави съзнателно от Москва преди срещата на алианса в Мадрид и след като Литва наложи санкциите на ЕС над руския анклав Калининград.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че САЩ стоят твърдо зад съюзниците от НАТО, предаде AFP. Ангажиментът ни към член 5-и от Североатлантическия пакт и принципа, че атака срещу един от нас е атака срещу всички ни, е "железен", увери Прайс. Малко преди това секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заплаши Литва, че ще пострада, след решението на Вилнюс да ограничи транзита на стоки за Калининград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35