Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха втората българо-гръцка газова връзка

| обновено на 08.07.22 в 14:25
Снимка: БГНЕС

В град Комотини премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков присъстваха на откриването на Междусистемната газова връзка Гърция – България - IGB. В церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

„Този момент е важен за Балканите и за Европа, защото не е просто пускане на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза Мицотакис.  

Тръбата, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, е дълга 182 км., с капацитет до 3 млрд. куб. м. газ на година и с потенциал за увеличаване на преноса до 5 млрд. куб. м. Съоръжението е свързано и с бъдещия газов терминал в Александруполис, от който България притежава 20%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 3

В третия брой на предаването ви отвеждаме при българите в Албания, за да поговорим за лектората по български език и за лятното езиково училище, което се организира от няколко години в Тирана и към което интерес проявяват както младежи от български..

публикувано на 06.06.24 в 12:00

Идва слънчево и топло време, ще превалява само над планините

В четвъртък, 6 юни, още в сутрешните часове валежите ще спрат над цялата страна. През деня ще е слънчево. След пладне, главно над планините ще се заоблачава и превали. Минималните температури ще са между 14 и 21°, в София 14°. Максималните..

публикувано на 05.06.24 в 20:35