Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църногорският събор представя традицията, фолклора и съвременния бит в Граовския регион

Снимка: mitropolia-sofia.org

Традиционен фолклор от Западна България ще звучи два дни на поляните край Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. За четвърти път фолклорният събор "В сърцето на Граово" ще бъде сцена за изява на млади професионални и любителски изпълнители и състави, изпълняващи предимно граовски фолклор, със специалното участие на Ансамбъл „Филип Кутев“.

Животновъдството е основен поминък в Граовския край /така е известна територията на Брезнишката и Пернишката котловина в западната част на България/ и стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. Местни майстори на млечни продукти ще демонстрират богатата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед.

Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница "Камбанен звън" и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. В специални ателиета ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. 

Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата - така, както са се събирали българите в миналото, но също и да подпомогне туризма в пернишкия регион.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41