Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна не е заплаха за туризма по българското Черноморие

Снимка: МО-архив

Няма абсолютно никаква опасност нито за корабоплаването, нито за туризма и туристите по българското Черноморие. Това каза пред БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Туристите могат спокойно да използват българските плажове. Случва се да изплуват остатъци от военни обекти заради войната в Украйна, но морето се наблюдава и се реагира своевременно, каза Заков.

Въпреки всекидневните боеве в Донбас, където са съсредоточени 60% от руските военни сили, там няма съществен напредък на руското настъпление. След разрушаване на три ключови моста водещи към Херсон и прекъсването на железопътната линия към града, украинските сили се опитват да настъпват към областния център, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

Президентът на Германия призова немците да се примирят със "съществени" лишения заради руската агресия в Украйна. В реч в град Падерборн Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че Русия поставя под въпрос не само границите, а и самата държавност на Украйна, но войната не е само срещу Киев, а и "срещу единството на Европа". "Не бива да се оставяме да бъдем разделяни. Не бива да допускаме обещаващото дело на обединена Европа да бъде унищожено," каза Щайнмайер, предава БГНЕС.

В Египет руският външен министър Сергей Лавров отново обвини Запада, че е виновен за хранителната криза и спирането на износа на жито от Украйна и Русия. За да тръгне износа от Украйна, Лавров поиска Западът да вдигне санкциите срещу руските кораби. Той подчерта, че по Инстанбулското споразумение всеки украински кораб, плаващ в Черно море, ще трябва да се придружава от руски, турски и кораб на трета страна. Лавров не уточни, коя е тази страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42