Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият център в Шабла разкрива тайни от праисторическото ни минало

13
Снимка: Дарина Григорова

Там, където първите слънчевите лъчи докосват българската земя се намира едно от малкото запазили естествената си природна красота крайбрежия на родното Черноморие. Притегателно място за къмпингуващи и любители на нестандартните приключения, гр. Шабла предоставя едновременно възможности както за гмуркане и риболов, така и за скално катерене и велотуризъм сред дивата природа. Далеч от суетата на шумните морски курорти и натруфените луксозни хотели, усещането за безвремие пренастройва сетивата към едно неповторимо пътуване назад във времето, когато именно там се е зараждала европейската цивилизация. Пътешествието започва в една от най-старите постройки на гр. Шабла, известна още като Старото училище, където сега се помещава Зеленият посетителски център. Сградата му, архитектурен паметник с местно културно-историческо значение, е изцяло обновена и пригодена както за образователна дейност, така и за културни събития от различен характер.

"Освен, че е красива, тя е с особен сантимент за местните хора – отбелязва Даниела Тодорова, ръководител на Зеления център. – До края на 80-те е функционирала като училище и почти няма шабленец, който да не е преминал през тази сграда. Радваме се, че този център съумя да унаследи образователните традиции, за да ги продължи чрез дейности, които популяризират културата и природата в приморска Добруджа."

В интернет залата на центъра посетителите могат да се докоснат до обитателите на шабленските езера, благодарение на системата за онлайн наблюдение.


В центъра се предлага и информация за всички туристически обекти в района, а за децата са организират екоучилища. В част от залите са разположени прекрасни музейни сбирки, предоставени от Регионалния исторически музей в Добрич. Те представят находки от Големия остров на Дуранкулашкото езеро, където се намира емблематичният за района на Добруджа и Долния Дунав археологически комплекс - селищна могила от каменно-медната епоха. "Това е обект със световна значимост", отбелязва Даниела Тодорова и добавя:

"Тук се е зародила култура отпреди 7000 години, VI-V хилядолетие преди Христа. Показваме оригинални артефакти от тази епоха и на този голям остров всъщност може да се види първата каменна архитектура за континентална Европа. Нещо, което е наистина изключително - това е култура, възникнала преди древния Египет и Месопотамия. Културата се нарича Хаманджия и дава първоначалния субстрат за култура Варна. Двете култури са генетично свързани, като Варна надгражда Хаманджия."

По думите на Даниела Тодорова става дума за култура, която първа започва да обработва златото в световен мащаб. Керамичните предмети, произведени от хората през тази епоха се отличават с невероятна естетика. "Важно е да се знае, че Европа тръгва оттук и тази информация трябва да залегне в учебниците по история", отбелязва събеседничката ни с надеждата мястото да бъде популяризирано, благодарение на проектите, разработвани от община Шабла:

"Правим всичко възможно да покажем този непознат Североизток. Шабла е красива и със скалните си образувания край Тюленово – нещо много характерно за района и в същото време нетипично за другите крайбрежни места. На нашата територия е и най-старият фар. Шабла прелива в Каварна, после в Балчик и когато човек идва насам няма как да не посети и тези общини. Наистина районът е богат, красив, непознат. Като ръководител на Зеления център в Шабла винаги посрещам групи, които си тръгват очаровани и обогатени с нови знания."

В горещите летни дни, парковото пространство около центъра е като малък оазис, където посетителите могат да се скрият от жарките слънчеви лъчи под дебелите сенки на вековните дървета. В трите алпинеума е представена местната степна флора, а в двете езера може да бъде видяна водната растителност, характерна за шабленските езера.

Снимки: Дарина Григорова
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15