Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничното село Гюешево организира традиционната "Хайдушка вечер"

Румена Войвода
Снимка: архив

Граничното село Гюешево събира жители и гости на традиционната хайдушка вечер, посветена на Румена войвода и на Илинден, по стар стил. Според историческите изследвания Румена войвода е родена в селото през 1829 година и действала с четата си в годините на османската власт в този район. 

На събора, който продължава с концертна програма и народно веселие в центъра на селото, се очаква да се съберат хора от цялата страна, свързани с този край. 

Преди години, в Гюешево правели и възстановка по посрещането на легендарната Румена войвода и четата ѝ, но тази година ще има поклонение и поднасяне на венци пред паметната плоча на войводата, открита през 2019 година в двора на местното читалище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58