Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клетва полага четвъртият служебен кабинет на Румен Радев

Снимка: president.bg

Днес клетва ще положи назначеният от президента Румен Радев четвърти служебен кабинет. Това е и стотното правителство на България. На церемония в Гербовата зала в президентството държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство.

Служебен премиер в новото правителство е Гълъб Донев, заемал поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от Радев през януари 2017 г.

Министър на финансите е Росица Атанасова Велкова-Желева, заместник-министър на финансите в досегашния кабинет. 

Министър на отбраната е Димитър Стоянов - главен секретар на президента в двата мандата на Радев. Преминал е обучение във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия, Военната академия „Г. С. Раковски”, Военновъздушния колеж „Максуел” в САЩ. 

Асен Меджидиев, председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС, е министър на здравеопазването.

Николай Милков, служебен министър на външните работи, е бил посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО. 

Френският възпитаник Крум Зарков е служебен министър на правосъдието. Бил е член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание. 

Министърът на културата Велислав Минеков е заемал същата длъжност в двата служебни кабинета през 2021 г. 

Явор Гечев - служебен министър на земеделието, е бил председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България и заместник-министър на земеделието в двете служебни правителства през 2021 г.

Възпитаникът на Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian” Никола Стоянов е министър на икономиката и индустрията. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа. 

Завършилият Калифорнийския университет в САЩ Росен Христов е министър на енергетиката. Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, в последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48