Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Снимка: Албена Безовска

Дванайсетият Национален събор на народното творчество в Копривщица беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в местността Войводенец. В присъствието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместник проф. Борислава Танева тържествени думи отправи кметът на града Бойка Дюлгярова. Прочетен беше и поздравителен адрес от президента Румен Радев, под чийто патронаж се провежда събитието. 


Словото си проф. Велислав Минеков започна с детски спомен за кукерите от първия събор в Копривщица. За Радио България той каза, че много е държал да присъства на откривнето.

Това е част от националния ни идентитет и признание кои сме ние – заяви той. – А това означава, че всички сме тук, че сме заедно, че се обичаме, че пазим нашите традиции и устои - това всъщност са колоните на българската култура. През м.г. с Бойка Дюлгярова си пожелахме нашият празник да бъде финансиран и това се случи. Така че съм два пъти по-радостен от този факт.”


Велислав Минеков добави, че нарушава собствения си обет поне седмица да не говори пред журналисти и подчерта, че приоритет в работата му на служебен министър ще бъдат недовършените от предишния кабинет неща. По думите му, те не са малко и два месеца не са достатъчни, но ще направи така, че следващият министър да не се движи от своите желания, а по принуда да продължи започнатото. “Идвам с добри намерения”, каза още той.


Близо десет състава за автентични песни, танци и обичаи – част от “Живите човешки съкровища“, вписани в регистъра за “Нематериално културно наследство“ на ЮНЕСКО, участваха в откриването на събора. Конкурсната програма продължава до края на деня, а утре сутринта ще се състои заключителният концерт на някои от носителите на златни медали.

Снимки: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30