Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът иска да се повиши доверието към машинния вот

Снимка: БГНЕС

От огромно значение е изборите на 2 октомври да излъчат устойчиво управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и стратегически решения за страната, призова президентът Румен Радев. На съвещание при президента Радев поиска от служебните министри и изборната администрация да повишат доверието в машинния вот.

"Нужни са ясна методика, публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да е манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите – от съхраняването на машините, през софтуера, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата", каза държавният глава.

Пред БНР Стоил Цицелков – председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия оцени като "лоша организация" това, че машините за гласуване все още да се съхраняват в частен склад. 
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25